VERDT Å SE I HELSINGFORS

 

MODERNE KUNST, PRIVATE HJEM OG NASJONALHISTORIE

Finland er kjent for sin formgivning og design. Dette merkes – ikke minst i tilbudet av muséer. Hvem vil ikke tre inn i Alvar Aaltos hjem? Eller få et innblikk i Helsingforsboernes hverdagsliv? Byen tilbyr både tradisjonell og eksperimentell kunst i alle dets former og for alle smaker. Helsingfors er en kulturby å regne med.

Foto: Svenska Yle, MyHelsinki.fi, respektive institution

Konstmuseum HAM

MODERNE FINSK KUNST I TENNISPALASS

Helsingfors sitt kunstmuseum HAM ligger i det nyrenoverte Tennispalasset. Til samlingen hører over 9000 kunstverk, hvorav nesten halvparten er utplasserte i parker, på gater og i offentlige bygg. Kunsten i Tennispalasset fokuserer på moderne kunst og samtidskunst fra Finland, der tyngdepunktet har vært at unge kunstnere skaper ny kunsthistorie fra start. Akkurat nå stiller man blant annet ut Air de Paris, der du får følge i kunstnerens Leonard Bäcksbackas fotspor i Paris

LES MER: www.hamhelsinki.fi/sv
 

Villa Hagasund

SYV GLADE 100-ÅRINGER OG HVERDAGSLIVET UNDER BORGERKRIGEN

Villa Hagasund er et museum der man fokuserer på Finlands historie og motgang. Akkurat nå finnes to utstillinger. Episodeforestillingen Hatets Vår - Helsingfors 1918, presenterer beboerne i byens hverdag under borgerkrigen, og består av fotografier og film i tillegg til forestillingen. Fotoutstillingen 100 år og litt til viser syv 100-åringer i byen, og vi får følge deres liv nå og da.

LES MER: www.villahagasund.fi
 

Finlands Fotografiska Museum

Finsk fotografi i fokus

Finlands Fotografiska Museum er Helsingfors eget svar på svenske Fotografiska. Utstillingene kaster lys over den finske fotografiske historie og nåtid, men stiller også ut internasjonale fotografer. Akkurat nå kan du blant annet se utstillingen "Foto fra en finsk hverdag", der ti fotografer dokumenterer noens hverdag.
 

LES MER: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/sv
 

Nationalmuseum

Virtuell historielekse med deg i sentrum

Nasjonalmuseet presenterer Finlands historie fra 10.000 år tilbake i tid frem til 1800-tallet. Selve bygningen anses å være en av Finlands fineste i den nasjonalromantiske stilen, med granittfasade og teglsteinsdetaljer. Muséet har både permanente og midlertidige utstillinger, der du kan oppleve historien gjennom deg selv på den interaktive Vintti-utstillingen.

LES MER: www.kansallismuseo.fi/

Helsingfors Stadsmuseum

Helsingforsbeboernes hverdagsliv i fokus

Helsingfors Bymuseum er verdens eneste museum med Helsingfors som tema. Fokus ligger på innbyggernes selvopplevde erfaringer og hverdag, noe som gjenspeiles i muséets samling. Ett godteripapir, en knirkende seng, et gulnet foto eller en enslig funnet sko: alle er de verdifulle skatter på muséet. Men man fokuserer også på helsingforsernes liv, som klubbscenen fra 80-tallet frem til i dag.

LES MER: www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sv
 

Anteneum

Moderne klassiker

Ateneum er Finlands motsvar til Moderna Museet i Stockholm. Her finner du nasjonale og internasjonale kunstnere som Ilja Repin, Carl Larsson, Pablo Picasso og Edward Munch. Den nye kunstsamlingen "Historier innen finsk kunst" presenterer finske klassikere i et nytt lys, og peker samtidig på koblinger fra historie til nåtid.

 

LES MER: www.ateneum.fi
 

Taidehalli

Fargerik internasjonal kunst

Taidehalli (Helsingfors Kunsthall) har seks store utstillinger per år, med samtidskunst, design og arkitektur i fokus. Under årene har blant annet Hilma af Klint, Pekka Vesterinen, Tom of Finland og Grönlund-Nisunen blitt stilt ut. I vår kan du se Secundino Hernández sine oljemalerier i fargelag og temperamaleren Markku Keränens "Färgernas vår".
 

LES MER: www.taidehalli.fi/sv/nayttelyt
 

Alvar och Aino Aalto

Stig inn i Alvar Aaltos hjem

Arkitektparet Alvar og Aino Aalto tegnet sitt eget hus – det stod ferdig 1936. Huset med intakt interiør er nå et museum som du kan besøke og kjenne på den finske modernismens vingeslag. En guidet tur er anbefalt så du kan virkelig fordype deg i Aaltos verden.

 

LES MER: www.alvaraalto.fi/en

LES MER OM 2-DØGNS MINICRUISE TIL HELSINGFORS