Ølspesial

 

En mørk, dyster pub hvor noen sitter stille i et hjørne og drikker en pint lager - det er vel selve symbolet på den finske ølkulturen. Øleksperten, journalisten og Helsingforsboen Anikó Lehtinen rister det store krøllete håret og skynder seg å legge til:

– Slik var det kanskje tidligere, men i dag ser det ganske annerledes ut. I de senere år har det skjedd utrolig mye, spesielt når det gjelder håndverksøl. Nå finnes det en rad små bryggerier som eksperimenterer med bær, lakris og ukonvensjonelle smaker. Bare her i Punavuori finnes det ti virkelig gode ølbarer.

Punavuori heter Rödbergen på svensk og akkurat som Södermalm i Stockholm var det tidligere arbeiderklassens bydel. I dag har Rödbergen har blitt gentrifisert og er fylt opp med trendy kafeer og moderne ølbarer. Et eksempel på sistnevnte er Il Birrificio, baren vi befinner oss på. Her finnes tolv forskjellige typer øl på tap, hvorav fire er egne. En av dem er Styrkka, en "Oatmeal Pale Ale". - Det er et American Pale Ale laget på havregryn. Det gir en rundere smak og mykere munnfølelse. I tillegg er det morsomt å lage øl på havre, som vanligvis er forbundet med finsk morgengrøt, sier bryggmesteren Sampsa Kotajärvi.


En hel verden av drikker

Aniko skjønte selv at øl var mer enn bare lager for over 15 år siden. Hun jobbet ekstra som bartender og gikk på et ølkurs for å lære mer - og oppdaget en helt ny verden av drikker. Siden den gang har hun bl.a startet opp et hjemmebryggeri, laget radioprogram om øl, arrangert ølsmakinger og skrevet to bøker om øl. Med andre ord er det vanskelig å forestille seg en bedre cicerone for en barrunde i Helsingfors.
 

Anikó nyter en øl på Brewdog Helsinki


Vi fortsetter til en av Anikos favorittbarer: Bier-Bier. Mørkeblå vegger, mørke trepaneler, patinerte skinnsofaer, høye vinduer og over 170 forskjellige ølsorter venter her. Flere av dem er små opplag fra finske håndverksbryggerier - som Musta Munkki, en Imperial Stout med smak av berlinerbolle. Den kommer fra et av Helsingfors minste og mest eksperimentelle bryggerier: Donut Island Brewing Co. I sortimentet finnes det også en Red Ale med smak av peanøttsmør.

Hvis det store utvalget på Bier-Bier føles overveldende, er neste bar, Ohrana, et godt alternativ. Baren er så nyåpnet at den fortsatt lukter maling fra de skoggrønne veggene. Her er seks forskjellige varianter å velge mellom, alle brygget i kjelleren under baren. - Vi vil holde det enkelt og tradisjonelt," sier restaurantsjefen Joonas Ylänne. Vi kommer til å komplementere med sesongøl og noen samarbeidsprosjekt, men vi kommer aldri til å bli for eksperimentelle


24 øl på fat

To minutters gange fra Ohrana er Brewdog Helsinki, et annet flott alternativ for de som vil ha et crashkurs i den moderne finske ølkulturen. Her får du 24 forskjellige øl på fat, hvorav flere er lokale. Her løfter man også fram uetablerte hjemmebryggere med en årlig konkurranse. Det beste bidraget vil få sin egen kran i baren. - Vi har utrolige mange talentfulle hobbybryggere i Helsingfors. De holder høy kvalitet og er ikke redd for å eksperimentere. Siste gang fikk vi smake på øl med smak av for eksempel granskudd og fennikel, sier Rasmus Suikki bak baren.

For de som vil lære mer, tilbyr baren også ølsmakinger med ulike temaer, som øl og lakris, øl og kaker - eller øl og insekter. - Insekter er både miljøvennlig og gode, så vi tenkte: hvorfor ikke matche øl med forskjellige insektretter? sier Rasmus

Svensk tekst; Annika Goldhammer/www.tallinksilja.se

IL BIRRIFICIO

Fredrikinkatu 22

Ilbirri.fi

 

BIER-BIER

Erottajankatu 13

bier-bier.fi

 

OHRANA – KROUVI PANIMO

Korkeavuorenkatu 27

ohranabrewery.fi

 

BREWDOG HELSINKI

Tarkkampujankatu 20

brewdog.com/bars/worldwide/helsinki

 

BESTILL DIN REISE

 

 • CRUISE & HOTELL HELSINGFORS

  Vil du bli lenger i Helsingfors og bo en eller flere netter, har vi hotell for alle smaker og lommebøker.

 • CRUISE TIL HELSINGFORS

  Daglig fra Stockholm. Du får alltid to netter om bord med shopping, god mat og underholdning og en dag i land for å utforske Helsingfors

 • BESTILL NÅ

  Lyst å dra til Helsingfors? Bestill din reise nå!

 • CRUISE & HOTELL HELSINGFORS

  Vil du bli lenger i Helsingfors og bo en eller flere netter, har vi hotell for alle smaker og lommebøker.

 • CRUISE TIL HELSINGFORS

  Daglig fra Stockholm. Du får alltid to netter om bord med shopping, god mat og underholdning og en dag i land for å utforske Helsingfors

 • BESTILL NÅ

  Lyst å dra til Helsingfors? Bestill din reise nå!