4 RESTAURANTER PÅ 4 DAGER

 

FINN MATEN!

I Estland er det lett å bo på bed & breakfast eller besøke såkalte hjemme-restauranter, der vanlige familier lager mat til gjestene i sitt eget hjem. Ofte serveres ekte vellaget husmannskost til humane priser. Av og til arrangeres interessante matfestivaler med alt fra agurker til sild. Informasjon om hjemme-restauranter, festivaler og markeder finner du på visitestonia.com. En bra guide til andre, profesjonelle restauranter finner du på flavoursofestonia.com.

 

 

ENKEL GASTRONOMI PÅ ÖÖBIKU

Å spise på Ööbiku er bokstavelig talt som å komme hjem – til mesterkokken Ants Uustalus hjem. Gården var ment som sommerbolig, men for å kunne pusse opp og utvide var inntekter nødvendig. Og slik er det blitt. I dag anses Ööbiku for å være et av landets mest originale kulinariske reisemål.

I Estland er det vanlig med hjemmerestauranter på landsbygda. Ööbiku er i utgangspunktet det samme, men på et ekstremt høyt faglig nivå. Ants, kjent fra utallige TV-program, er en av Estlands mest kreative og personlige matskapere. En av hans største egenskaper er det at han tør å være enkel i sin gastronomi. Han og hans lille stab krydrer brennevin, baker rustikke brød (i en underjordisk hjemmelaget ovn), produserer spekemat og mye mer. Kjøkkenet bruker klassiske teknikker – som sylting, tørking, røyking og salting – og lokale råvarer som rødbeter, fersk ost og ferskvannsfisk. Smakene er rene og nordiske, rettene er vakre og usofistikerte. Ants forteller at han vil vekke barndomsminner og følelser med maten sin. Han stoler på sin intuisjon og følelse, og synes å stadig reflektere over sin matlaging.

På denne fremtredende gastronomiske gården mellom Tallinn og Tartu skreddersys middagene for ethvert selskap. Forhåndsbestilling er obligatorisk og middagene er basert på tilgjengelige råvarer. Ofte er gjestene med og lager noe av menyen. Ööbiku er en kort times kjøretur fra hovedstaden – gjennom et vakkert landlig landskap. Arkitekturen er tiltalende. Et gammelt våningshus i stein har blitt utvidet med en harmonisk forlengelse i mørkt tre; det nye harmonerer med det gamle.

oobiku.ee >>

 

 

LOKALEvDELIKATESSER PÅ ALEXANDER

For de som vil oppleve luksus og ekthet finnes restaurant Alexander i Pädaste Manor, en herregård med hotell og spa på Muhu, en øy i den estiske skjærgården.

Alexander har sin egen gastronomiske filosofi, "Island cuisine" som betyr naturnær, lokal og sesongbasert gourmetmat med elementer fra skog, åker og hav. Her bruker restauranten verneverdige konserveringssteknikker, men presenterer maten elegant og stilig. Miljøet er enestående med en nydelig hage ved en vakker kyststripe. Gartneren og kokkene vandrer inn i skog og hage og høster råvarer som blomster, urter, sopp og blader. Nesten alle råvarer er lokale. På menyen kan du finne vaktler, snegler, løvetann, syltet sopp, hyllebærl, røkt ost og ville bær.

Peeter Pihel, nå soussjef på Fäviken, var kjøkkensjefen som slo tonen fra begynnelsen. Alexander plasserer seg alltid i toppen av estiske restauranttlister. I dag er tyske Matthias Diether kjøkkensjef og videreutvikler øy-kjøkkenet. Hvis du skal til en eksklusiv restaurant i Estland, er Alexander et av de aller beste valgene!

padaste.ee >>

 

LEKNE EXPERIMENT PÅ OKO 

Med sin vakre beliggenhet på kysten har OKO lenge vært et reisemål for båte seilere og matglade fra innlandet. I en moderne setting med fine rustikke innslag serveres fantasifulle og overraskende retter med lokale ingredienser – ofte i ganske uventet form. Ikke sjelden er rettene både klassiske og innovative. Men inspirasjonen kan også være hentet fra etniske kjøkken som det italienske, koreanske, libanesiske eller franske. På menyen, som endres ofte, finner man blant annet sik, biff tartar, and, lam, tørkede bær og gode oster. Vintilbudet er rikt og personlig.

 


"Restauranten har egne kjøkkenhager hvor kokkene hver uke drar ut for å finne sesongens beste grønnsaker. Her kan gjestene være med på matlagingen eller bare nyte av å bli servert"
 

 

Anslaget er alltid eksperimentelt og det synes at kokken Joonas Koppel har en leken og fri tilnærming som han videreformidler til de andre kokkene. Restauranten har egne kjøkkenhager hvor kokkene hver uke drar ut for å finne sesongens beste grønnsaker. Her kan gjestene være med på matlagingen eller bare nyte av å bli servert. Kroen har en filial rett ved siden av hvor det arrangeres matlaging og fester.

okoresto.ee >>
 

 

 

MORMORS MATLAGING

I Estland fines det mange eldre små herskapshus. Noen som står og forfaller, andre, som Põhjaka mõis, blir pusset opp og forvandlet til en restaurant. Det hele startet for snart ti år siden, da tre kokker – Joel Kannimäe, Ott Tomik og Mart Metsallik – leie av slit og stress på Tallinns restaurantkjøkken, kjøpte en nedslitt herregård – bygget i 1820 – og flyttet ut på landet. Hovedbygningen ble deretter rustet opp sånn passelig. En stor peisovn ble bygget og et moderne kjøkken satt opp. Men patinaen i rommene fikk bli og ble forsterket av en slags kul hjemmefølelse med platepillere, bøker og plakater. Utenfor ble en spiseplass bygget for alle sommergjestene.

På bare et par år var restauranten blitt en av Estlands mest populære. Her serveres rustikk og ukomplisert mat til humane priser. Det kan være en tallerken med spekemat, ost og pickles. Gode salater, en creamy langkokt høne eller en kake med lokale bær. Põhjaka mõis jobber med lokale bønder og jegere – og har også egne kjøkkenhager og kylling-oppdrett. I dag lager de også sitt eget brennevin.

Det hviler en slags avslappet stolthet over Põhjaka. En vennlighet som du merker på servicen. På det landlige kjøkkenet lages det meste fra grunnen av og kjelleren er full av både hermetisert og syltet mat. Dette er slik mormor gjorde det. Du tar vare på alt og gir deg tid til å gjøre maten fin. Og nå selges denne plassens syltetøy, juice og syltede frukt, bær og grønnsaker i hele Estland.

pohjaka.ee >>

LES MER OM CRUISE TIL TALLINN MED OVERNATTING PÅ HOTELL