RESTAURANTER I TALLINN

 

ET AVSLAPPET FOODIE-PARADIS

Her får du oversikt over noen av populære spisesteder både i og utenfor Tallinn.

 

 

Sentrum av Tallinn

 

Kivi Paber Käärid

KIVI PABER KÄÄRID

Kivi Paber Käärid betyr Stein, saks, papir! Her spiser du fantastisk god og sunn mat, hvor alle retter er 100% glutenfrie. På menyen finnes også veganretter, laktosefrie og kaseinfrie alternativer. Avslappet og rimelig.
 

LES MER: www.kivipaber.ee/en/
 

Korsten

KORSTEN ARMASTUS & HEA TOIT

En kul italiensk restaurant som utstråler kjærlighet til god mat og forfriskende drinker. Spennende innredning og en vakker, blomstrende utendørsservering – perfekt for varme sommerkvelder og fantastiske cocktailopplevelser.

 

LES MER: www.korstenresto.ee/en/
 

Hipster- och industrikänsla i Telliskivi

Hipp industrifølelse i Telliskivi

F-hoone ligger i et ombygget industrilokale i det trendy Telliskivi i Kalamaja. Hoone betyr bygning på estisk og F-oone er en del av et større industrikompleks som i dag er fullt av hyggelige kaféer, barer, restauranter, butikker og workshops. Den populære restauranten er bernevennlig med et lekehjørne på dagtid og livlig bar på kveldstid.
 

LES MER: www.fhoone.ee/en/
 

Parrot MiniBar

En kakafoni av smaker og dufter

Parrot MiniBar er en grønn oase i storbyen. Med sitt papegøye og Amazonastema stiger du inn i en kakofoni av synsinntrykk, dufter og smaker. Stedet er kjent for sine fine og gode drinker og nydelige småretter. Mange velger deres tasting menu som heter “vintergaten”. Vil du gå ned i kjelleren må du gå via et fuglebur i menneskestørrelse.
 

LES MER: facebook.com/parrotminibar
 

Nautilus Oyster Bar & Grill

Østers og champagne bistrostyle

Nautilus Oyster Bar & Grill er relativt ny, men har raskt blitt veldig populær. Menyen er akkurat som innredningen - inspirert av den franske atlanterkysten, og den engelske sydkysten. Fokus ligger på alle typer av skalldyr men kjøtt og vegetariske retter serveres også. Det er imidlertid synd å ikke skylle ned et par østers med et glass champagne når du først er her.

LES MER: facebook.com/TheNautilusRestaurant
 

Populär vegomat

Populær vegansk

Vegan Restoran V har raskt blitt en av Tallinns mest populære restauranter. Den fantasifulle og fargerike menyen lokker ikke bare veganere, men alle som liker frisk, nyttig mat. Crispy salater blandes med tofu-retter og veganske hamburgere. Mange av rettene er glutenfrie og dessertene lages av sunnere, organisk rørsukker. Bestill gjerne bord i god tid da det ofte er fullbooket flere dager i forveien.

LES MER: vonkrahl.ee/en/vegan-restoran-v/
 

Husmanskost Golden Piglet

Husmanskost i Tallinn

Liker du store porsjoner svinekjøtt og kål i alle former er Kuldse Notsu Kõrts (Den gyldne grisungens kro) stedet for deg. Hjemmelagde pølser, villsvins-retter, grillet pattegris, surkål og stekte poteter servert i et hyggelig og rustikt lokale. Oppskriftene har aner fra middelalderen og det hyggelige personalet er kledd i tradisjonelle folkedrakter.
 

LES MER: hotelstpetersbourg.com/restaurant/golden-piglet-inn
 

MEKK

Estisk meny med en svensk tvist

En annen restaurant som har tatt det tradisjonelle estiske kjøkkenet til et nytt nivå er MEKK på Savoy Boutique Hotel. Sjefskokken Rene Uusmees tid som kokkelærling på Finlandsbåtene, og som kokk i Stockholm har satt sine spor i menyen i alt fra gravlaks på frokostbordet, til hans egen vesjon av Wallenbergere i lunchmenyen og røkt ål på middagsmenyen. Råvarene står i sentrum og de gjennomtenkte presentasjonene er prikken over i’en.

LES MER: tallinnhotels.ee/mekk
 

Rae Meierei

Estisk-italiensk osteextravaganza

På kort tid har Rae Meierei Restoran blitt en av Tallinns nye inn-restauranter. Med egen osteproduksjon og italienske meieriprodukter i fokus, stikker det seg som et moderne, glamorøst konsept midt i gamlebyen. Er du nysgjerrig på hvordan osteproduksjonen går til bør du reservere bord ved glassveggen inntil meieriet. Vil du i stedet slappe av i skjønn innredning med en kald drink finnes også fine sofaer med dempet belysning. Menyen er italiensk med et lett estisk touch.

LES MER: raemeierei.ee

Restaurang Frenchy

RESTAURANT FRENCHY

Opplev fransk bistrokultur i Telliskivi! Menyen byttes ofte og det serveres alt fra franske oster, scampi og ferske østers til fransk løksuppe og oksefilet. Til maten nyter du spesielle viner som bare er tilgjengelige på Frenchy i Estland.

LES MER: facebook.com/Frenchy-593232130762873/
 

NOK NOK

Autentisk thailandsk mat i gamlebyen

Nok Nok serverer thailandsk mat i nordisk interiør i gamlebyen. Den prisbelønte thailandske kjøkkenjefen Pensiri Pattanachaeng vil gjerne dele sitt hjemlandske kjøkken til den nordligere befolkningen, og har derfor også populær matlagingskurs. Nok betyr fugl på thailandsk og restaurantens navn kommer fra uglene som våker over gaten i husets fasade.

LES MER: noknok.ee/en/main
 

Art Priori

Luksuriøs mat i et kunstgalleri

Art Priori er noe så uvanlig som en restaurant i et kunstgalleri. Men det er ikke hvilken som helst kunst - den er vurdert til mange hundretalls millioner. Den velkomponerte menyen matcher kunstverkene på veggene med spennende smakskombinasjoner og vakre anretninger. Restauranten har tre matsaler, hvorav en har plass til tolv - der den dyreste kunsten henger.

LES MER: www.artpriori.ee
 

TapTap

Fatöl på boks og currywurst

TapTap er en hyggelig ølbutikk og streetfood-restaurant i det trendy Rotermannområdet. Her finner du en mengde lokale og internasjonale ølsorter på flaske og seks stykker på fat, som du også kan få med deg hjem på boks. Maten består av håndlagde pølser som serveres med ølsennep og currydressing, inspirert av skandinavisk pølse-i-brød-kultur og tysk currywurst.

LES MER: taptap.ee/en
 

Flamm restaurang

Urban pizza i gamle havneområder

I et gammel mjøllager i de trendy Rotermannikvartalene finner du Flamm restaurant og vinbar. Duften av nystekt pizza, stablede vinflasker og den industrielle atmosfæren lokker en stadig strøm av trendy lokale folk og velinformerte turister. Menyen er liten men veldig god, og maten lages live foran deg. Høy trend- og kosefaktor.
 

LES MER: facebook.com/flammkuchenbar
 

Leib Resto

Det nye estiske køkkenet

Leib kalles det berømte «sorte» estiske brødet som har gitt navn til en av Tallinns mest trendy restauranter - Leib Resto ja Aed. Den gode kombinasjonen av en moderne versjon av det estiske kjøkkenet, og et fokus på lokalt produserte råvarer har gitt restauranten internasjonal renommé. Når været tillater det går gjesten til uteserveringen med et glass musserende rabarbravin.

LES MER: leibresto.ee/en/
 

Olde Hansa

Middelaldermeny i nye klær

Olde Hansas nye versjoner av det estiske middelalderkjøkken har blitt en stor suksess. Bjørnestuing i bærsaus og elgfilet i trøffelsaus er to retter som viser at det går an å modernisere det autentiske hansakjøkkenet og dets ingredienser. Sjefskokken Emmanuel Willes filosofi om å kombinere slow-cooking med - for middelalderen - eksotiske krydder som kanel og kardemomme garanterer aha-opplevelser i 1400-tallsinnredning. Huset serverer egne øl- og spritsorter det er vel verdt å prøve.

LES MER: oldehansa.ee
 

Tchaikovsky

Fransk-rysk meny på estniska råvaror

Tchaikovsky rangeres høyt i guider som White guide og Best Hotel Restaurant. Det er virkelig noe spesielt som møter deg når du stiger inn i denne hotellrestauranten. De utstoppede stolene, duk-kledde bord og mørke vegger med krystall- og gulldetaljer gir en følelse av overdådighet. Menyen bygger på det klassiske franske kjøkkenet med en russisk tvist, alt laget på estiske råvarer. Kjøkkensjefen Vladislav Djatsuk har beskrevet menyen slik: “Med litt humor, kjærlighet og salt.”

LES MER: telegraafhotel.com/restaurant-tchaikovsky

Gloria

GLORIA - En russisk favoritt i Tallinn:

De har en del russiske matretter på menyen - samme sak her, blanding av fransk og russisk kjøkken. Kjøkkensjefen på Gloria er legendarisk i Estland. Interiøret er luksuriøst med mye rød fløyel. Restauranten ligger over Glorias vinkjeller.

LES MER: gloria.ee

 

utenfor Tallinn

 

Ööbiku

ENKEL GASTRONOMI PÅ ÖÖBIKU

Å spise på Ööbiku er bokstavelig talt som å komme hjem – til mesterkokken Ants Uustalus hjem. Gården var ment som sommerbolig, men for å kunne pusse opp og utvide var inntekter nødvendig. Og slik er det blitt. I dag anses Ööbiku for å være et av landets mest originale kulinariske reisemål. Kjøkkenet bruker klassiske teknikker – som sylting, tørking, røyking og salting – og lokale råvarer som rødbeter, fersk ost og ferskvannsfisk. Smakene er rene og nordiske, rettene er vakre og usofistikerte.

LES MER: www.oobiku.ee/
 

ALEXANDER

LOKALE DELIKATESSER PÅ ALEXANDER

For de som vil oppleve luksus og ekthet finnes restaurant Alexander i Pädaste Manor, en herregård med hotell og spa på Muhu, en øy i den estiske skjærgården. Her har man sin egen gastronomiske filosofi, "Island cuisine" som betyr naturnær, lokal og sesongbasert gourmetmat med elementer fra skog, åker og hav. Gartneren og kokkene vandrer inn i skog og hage og høster råvarer som blomster, urter, sopp og blader. Nesten alle råvarer er lokale. På menyen kan du finne vaktler, snegler, løvetann, syltet sopp, hyllebærl, røkt ost og ville bær. Hvis du skal til en eksklusiv restaurant i Estland, er Alexander et av de aller beste valgene!

 

LES MER: www.padaste.ee
 

OKO

LEKNE EXPERIMENT PÅ OKO

Med sin vakre beliggenhet på kysten har OKO lenge vært et reisemål for båte seilere og matglade fra innlandet. I en moderne setting med fine rustikke innslag serveres fantasifulle og overraskende retter med lokale ingredienser – ofte i ganske uventet form. Ikke sjelden er rettene både klassiske og innovative. Men inspirasjonen kan også være hentet fra etniske kjøkken som det italienske, koreanske, libanesiske eller franske. På menyen, som endres ofte, finner man blant annet sik, biff tartar, and, lam, tørkede bær og gode oster. Vintilbudet er rikt og personlig.

LES MER: www.okoresto.ee/en
 

Umami

UMAMI

I en frodig gammel epletregård, bare ti minutter fra sentrum, ligger en av Tallinns aller mest sjarmerende restauranter. Her er det riktig familievennlig, både innvendig og utvendig. Unn deg en utflukt, du kommer ikke til å angre! På Umami er samarbeid med lokale bønder viktig. Lokale og internasjonale smaker blandes til nye smakopplevelser. Kombinasjonen mat og drikke er også høyt prioritert. Selv de alkoholfrie alternativene får plass. Her serveres også hjemmebrygget øl og kombucha (en fermentert søt grønn te).

LES MER: www.umamiresto.ee
 

Põhjaka mõis

MORMORS MATLAGING

I Estland finnes det mange eldre små herskapshus. Noen som står og forfaller, andre, som Põhjaka mõis, blir pusset opp og forvandlet til en restaurant. På bare et par år var restauranten blitt en av Estlands mest populære. Her serveres rustikk og ukomplisert mat til humane priser. Det kan være en tallerken med spekemat, ost og pickles. Gode salater, en creamy langkokt høne eller en kake med lokale bær. Põhjaka mõis jobber med lokale bønder og jegere – og har også egne kjøkkenhager og kylling-oppdrett. På det landlige kjøkkenet lages det meste fra grunnen av og kjelleren er full av både hermetisert og syltet mat. Dette er slik mormor gjorde det. Du tar vare på alt og gir deg tid til å gjøre maten fin.

LES MER: www.pohjaka.ee
 

Restaurang Noa

RESTAURANT NOA

Kun en femten minutters biltur fra sentrum av Tallinn finner du restaurant Noa, der du kan oppleve gourmetmat i vakre lokaler med havutsikt fra panoramavinduene, som kan nytes fra alle bord i restauranten. Den høyklasses maten er i fokus, med spesialiteter som “saltet, røkt fisk”, en rett som består av ørret, crème fraiche og fritert brød. Avdelingen “Chef’s hall” tilbyr dessuten en fem-syvretters tasting menu, det du, uten å risikere å bruke hele reisebudsjettet, kan smake flere exklusive retter.

LES MER: www.noaresto.ee/en
 

LES MER OM CRUISE TIL TALLINN MED OVERNATTING PÅ HOTELL