SOMMERØYA ØSEL

 
Cover image

ETT SOMMERPARADIS FOR ALLE

På sommeren valfarter turistene til Ösel – den frodige sommerøya, kjent for sin middelalderhistorie, sine vakre strender og sin fantastiske natur.

Øsel er sommerparadiset der det finnes noe for alle, fra fiskefantasten og solelskeren til den kresene kulturreisende. For ikke å glemme gourmanden som liker skalldyr og røkt fisk, det oppdager vi på vår reise hit. Vi drar fra den sjarmerende havnebyen Kuressaare, med sitt sentrum fra 1600-tallet. Øsel lokker både historieinteresserte samt helsebevisste turister med sine mange spa-anlegg. Musikkinteresserte reiser hit for den årlige operafestivalen som holdes i en 1300-tallsborg den siste uken i juli. Og før det: det svingende arrangementet Sadhu Jam, som holdes sammen med restauranten Ku-kuu. Deres sjefskokk Toomas Leedu er en velkjent profil i den estiske restaurantverden og driver her Øsels beste restaurant.

«Jeg flyttet hit fra Tallinn fordi jeg ville ha fred og ro, om man nå kan få det som kokk» ler Toomas, og forteller at hver dag setter han sin meny etter «fangsten som våre lokale fiskere får.»

Sjarmerende Kuressaare har rundt 14.000 faste innbyggere. Hovedgaten Tallinna er full av restauranter, barer, hotell og små sjarmerende butikker. I havnen i enden av gaten er det trangt mellom seilbåtene. Hvert år kommer mange svenske seilere, forteller havnekapteinen Oskar Jögi. En av disse er Gurre Engberg, som har seilt med sine kone fra havnen hjemme i Kalhammarsvik på Gotland, via Åland og Dagö til Øsel.

«Estland kjennes som vårt andre hjemland», sier Gurre. «Øsel ligger jo bare ti mil øst for Gotland og har en natur som minner om den hjemme. Allikevel er det en følelse av å være utenlands å komme til Estland, levemåten er annerledes, og gjestfriheten!»

Det er tid for kaffe, og den beste serveres på det minste stedet, Kure. Men det som gjør at det blir stamstedet under mine dager på Øsel er servitrisen Riines engasjement for at jeg og andre gjester skal få det beste ut av øya.

«Jeg elsker mitt Kuressaare. Her har jeg vokst opp og hit kommer jeg tilbake hver sommer, sier hun.»

Originaltekst hentet fra www.tallinksilja.se Riines kontakter tar meg til fiskerøykeriet Tihemetsa i byen Nasva, en drøy mil utenfor byen. Hit sykler jeg på gode sykkelveier som slynger seg mot stranden. Riine har allerede ringt eieren Tiina Mai som forteller at ovnene er fyllt med flyndre som er ferdigrøkte rundt lunsjtider. Jeg følger duftene fra røykeriet og finner fort frem.

«Om det ikke finnes tilgang på røkt fisk og hjemmebrygget øl er øya ikke verdt navnet», sier Tiina og åpner lokket på ovnen.

Røyken sprer seg og frem treder rekker av gullglimrende flyndre og sik. Tilbake i Kuressaare stopper jeg på Vinotek Prelude på hovedgaten Tallinna. Plassen viser seg å drives av en veldig hengiven vinelsker, sommelieren Ulle Kiirend.

«Det er min passion for mat og vin som er ledestjernen, og så elsker jeg dette gamle, vakre huset som med tiden har blitt mitt hjem.»

Hennes konsept omfatter også en restaurant som lokker gjester langveisfra. Vinlisten er gedigen, menyen imponerende. Og utenfor venter den store sommerøya Øsel, vennlig og rolig.

Originaltekst hentet fra www.tallinksilja.se


REIS HIT

Reis til Tallinn, fortsett så med bil og ta fergen fra Virtsu. Det er smart å forhåndsbestille ferge for å slippe kø. Bestill på tuulelaevad.ee. Eller ta bussen som går fra Tallinn minst syv ganger om dagen og koster omtrent 300 kroner tur/retur, inklusive fergebilett.


HOTELLTIPS

Grand Rose Spa Hotel
Moderne hotell med gamle aner som rommer spa, innendørsbasseng og badstue-anlegg. Gjester kan også leie sykkel.

Bestill her →
 

Arensburg Boutique Hotel & Spa
Bo sentralt, nære biskopsparken og bare 800 meter til nærmeste badestrand. Hotellet åpnet 2002 i et 300 år gammelt hus.

Bestill her → 

 

LES MER OM CRUISE & HOTELL TIL ØSEL